Lukomir

1. Lukomirska ljetna škola fotografije izazvala je mnogo pažnje i interesovanja i pohvala za ideju. Bio bih sretan ukoliko bi bio inspiracija drugima da slijede ovakve lijepe ideje i rade na promociji bosanskohercegovačkih ljepota, ljudi i običaja, boraveći pri tome u prirodi, koju itekako moramo naučiti čuvati.
Za sve Vas koji niste upućeni ideja o organizaciji škole fotografije je nastala spontano iz ljubavi prema fotografiji i Lukomiru. Moja glavna motivacija je bila udahnuti ovim dvijema stvarima ljubav upravo u Lukomiru, dajući zapravo njemu pažnju kakvu zaslužuje. Šireći priču i fotografije o Lukomiru on treba da zauzme mjesto kakvo zaslužuje i njegovi stanovnici treba da budu ponosni. Time će se neminovno pojačati interes za posjetu i pružiti podrška za opstanak i razvoj turizma i turističke ponude u Lukomiru.

Odgovorno tvrdim da ne postoji mnogo mjesta na svijetu koji imaju ovakav šarm i krajolike, koji su prava poslastica za ljubitelje fotografije. Svoje znanje sam prikupljao vrijedno radeći godinama, i to je, uz doživljaj života u Lukomiru, ono što sam u prilici pružiti polaznicima, koji vole moje fotografije. Škola je namjenjena kako početnicima koji žele naučiti osnove i dalje se samostalno razvijati, tako i onima koji imaju veći nivo znanja. Oni će svakako imati pune ruke posla, jer Lukomir nudi mnogo prelijepih priča i detalja.
Mnogo mojih prijatelja i poznanika nestrpljenjem očekuje prve fotografije iz Lukomira. U narednom periodu ću objavljiivati fotografije polaznika, sa pojašnjenjima šta smo u tom trenutku radili i zbog čega, tako da ćete i svi Vi koje interesuje fotografija moći saznati više kako o školi tako i o važnosti pojedinih elemenata. Dok ih čekamo želim podijeliti ovaj mali album mojih fotografija koje sam napravio u posljednih par dana boraveći u Lukomiru, kako bih Vam približio njegovu svakodnevnicu.
Lukomir je živući etno muzej, koji se nalazi na 1495 metara nadmorske visine na obroncima planine Bjelašnice. Nastanjen je od početka 1950-tih godina kada su se tadašnji stanovnici Donjeg Lukomira pomjerili iz kanjona Rakitnice. Zaštićen je od Komisije za Nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine. Krase ga nevjerovatni pogledi prema planinama Visočići i Prenju, krivudave ceste i šarolika brda. Lukomir nastanjuju dvije porodice, Čomor i Masleša, koji su starosjedioci. U ljetnim mjesecima broji do 70 ljudi, dok se zimi zbog oštre zime napušta u potpunosti.